Ishockeystadion - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1959)
På 1950-talet utvecklades en ny typ av tak, hängkonstruktioner av dragna stålkablar. Principen är densamma som för uråldriga hängbroar eller tältkonstruktioner. De dragna linorna spänns över tryckta stöd. Eero Saarinens ishockeystadion på Yaleuniversitetet täcks av ett väldigt kabelhängt tak, som hålls upp av en parabelformad ryggåsbåge av armerad betong samt två tryckta väggbågar. På kablarna sitter ett rörligt brädtak. Längsgående inre stållinor och yttre linor mellan ryggås och väggar ger vindförstyvning.
Icehockey stadium, concrete arch and wire rope suspended roof, construction principles