Hållbart fritidsresande med kollektivtrafik: Vem bär ansvaret för människans resvanor? - Evertsson, Emilia; Frendberg, Clara; Kaiser, Michael; Pehrsson, Anton; Skoglundh, Josefina (My University, 2023)
Vilka transportmedel människor väljer påverkar utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Därför krävs det att fler väljer att resa hållbart för att Sverige ska lyckas göra en grön omställning. Dagens kollektiva resmönster präglas till största del av skol- och arbetspendling och det är regionerna som ansvarar för att tillgodose denna typ av resa. Fritidsresor är en oförutsägbara och svår resa att planera, till skillnad från skol- och arbetsresor. Syftet med arbetet var att undersöka vad regionens roll i ett hållbart fritidsresande bör vara för att få människorna att resa hållbart på fritiden med kollektivtrafik. I arbetet genomfördes en litteraturstudie där tidigare forskning inom området fritidsresor och kollektivtrafik undersökts samt hur man definierar en fritidsresa. En omvärldsbevakning genomfördes i form av intervjustudier med en region, trafikhuvudmän samt ett forsknings- och samverkansprogram. Intervjuerna ligger till grund för en omvärldsbevakning kring arbetet med fritidsresor i kollektivtrafiken i olika regioner. Det genomfördes en fallstudie i form av en enkätundersökning och en kartläggning av kollektivtrafiken. Enkätundersökningens syfte var att utreda vilket färdmedel människor använder vid transport till och från simhallar i Västra Götalandsregionen. Det genomfördes även en kartläggning av möjligheterna att resa med kollektivtrafik till simhallar i Göteborg och Bollebygd. Resultaten från enkätundersökningen visar att 61 procent av resorna till och från simhallarna i Göteborg genomfördes med hållbara färdmedel, till skillnad från glesbygden där bil är det dominerande färdmedlet. Kartläggningen av kollektivtrafik visar att bilinnehavet är omkring dubbelt så stort i Bollebygd, 45 procent, jämfört med stadsdelen Majorna i Göteborgs kommun, 23 procent. Det framgår även att restiderna med kollektivtrafik till och från simhallar varierar kraftigt i Bollebygd medan de är mer regelbundna i Göteborg. Antalet byten som sker under en resväg i de två olika fallen är antingen inga eller ett. Däremot innebär det en promenad på 11 till 15 minuter i Bollebygd om man önskar att undvika byten. Slutsatser som fastställts är att fritidsresor är outforskat samt underprioriterat. En anledning till det är ekonomiska förutsättningar. Vidare fastställs att andelen resor med kollektivtrafik till simhallar varierar markant mellan Majorna och Bollebygd samt att färdmedelsval varierar mellan åldersgrupperna i Göteborg. Däremot är bil dominerande i alla åldersgrupperna på glesbygden. Slutsatser från fallstudien visar att kollektivtrafikmöjligheterna från Majorna till de undersökta simhallarna är goda, medan de i Bollebygd inte är det. För att utveckla fritidsresor med kollektivtrafik behövs ekonomiska resurser och att frågan prioriteras. Vidare fastställs att det är regionen, trafikhuvudmannens och individens ansvar att resa hållbart på fritiden.
Keywords: fritidsresor, kollektivtrafik, resvanor, tillgänglighet, hållbarhet, hållbara transportmedel.