Teknologiska lösningar för navigationsstöd från land i Göteborgs lotsområde: Implementering av nutida teknologi för en modern sjöfart - Persson, Andreas; Kågström, Hampus (My University, 2024)
Den globala sjöfarten har upplevt betydande förändringar tack vare teknologiska framsteg som bidrar till ökad säkerhet och effektivitet. Navigationsstöd från land utforskas som ett alternativ till lotsning och lotsdispens i svensk sjöfart. Projektet testas med befintlig teknologi för övervakning och assistans från land, där lotsar, med hjälp av teknologisk utrustning, övervakar och bistår fartyget från land. Detta möjliggör ökad tillgänglighet för hamnar och farleder, med ekonomiska, miljömässiga och säkerhetsmässiga fördelar. Testerna representerar framsteg inom sjöfarten och kräver utökad lämplig teknologisk utrustning för att realiseras. Studiens syfte är att genomföra en ingående sammanställning av den teknologiska utrustning som möjliggör landbaserad lotsning av fartyg. Genom att analysera fördelar och nackdelar hos olika teknologiska system samt deras tillämpningsområden, strävar studien efter att identifiera och föreslå tekniska hjälpmedel för att förbättra konceptet navigationsstöd från land. För att undersöka detta ämne mer ingående har specifika frågeställningar utformats: - Vilka teknologiska verktyg testas i nuläget för att lotsen ska kunna assistera fartygen från en landbaserad position? - Vilken övrig befintlig teknologi och utrustning kan förbättra navigationsstöd från land? För att uppnå studiens mål genomfördes en inledande litteratursökning för att erhålla teoretisk bakgrundsinformation. Därefter utfördes semistrukturerade intervjuer för att validera eller avfärda de teoretiska aspekter som framkommit under litteratursökningen. I resultatet granskas befintlig och potentiell teknologisk utrustning för navigationsstöd från land, föreslår förbättringar genom kompletterande teknologier som LIDAR, drönare och avancerade kameror. Resultatet indikerar på ökad situationsmedvetenhet och precision samt redundans med hjälp av de föreslagna teknologierna. Begränsningar och svårigheter med vissa system har också identifierats i resultatet. Denna studie är begränsad till att utforska Göteborgs lotsområde fram till fartygens manövreringspunkt, med detta menas att teknologisk utrustning för att gå till kaj inte kommer utredas. Samt enbart utrustning som finns i enlighet med SOLAS kapitel V på fartygen. Ekonomiska aspekter har medvetet exkluderats från studien för att fokusera specifikt på teknologins potential. Detta för att ge en grundlig förståelse av den tekniska kontexten för navigationsstöd från land i Göteborgs lotsområde
Keywords: Teknologisk utrustning; lots; lotsning; navigationsstöd från land; sjöfart; framtid; Technological equipment; pilot; piloting; shore-based navigation support; maritime operations; future