Effektivisering inom byggbranschen Möjligheter och begränsningar med BIM, partnering och JI - MORKVIST WAERNQUIST, AMANDA (My University, 2020)
Miljö och hållbarhet är ytterst aktuellt i dagens samhälle. Efterfrågan på miljötänk och kraven från samhället har lett till att nya arbetssätt och metoder arbetats fram. För att kunna utveckla och förbättra metoderna krävs dock identifiering av deras möjligheter och begränsningar. Byggbranschen ställs inför stora utmaningar kopplat till urbanisering, skärpta miljökrav, föråldrad infrastruktur och bostadsbrist. Detta har bland annat lett till ökade krav på snabbt färdigställande till låga kostnader. Det har även medfört att flertalet projekt är verksamma samtidigt och i närheten av varandra. För att kunna leva upp till de ökade kraven behöver byggbranschen effektiviseras. Effektiviseringen kan ske på flera olika sätt och med hjälp av flertalet olika metoder. Dessa metoder kan till exempel vara BIM, partnering och/eller JIT. I denna rapport undersöks möjligheter och begränsningar kopplat till BIM, partnering och JIT i byggbranschens huvudskeden (projektering, produktion och förvaltning); med syfte att öka medvetenheten om metoderna och därigenom öka effektiviteten i byggbranschen. Rapporten skrivs i samarbete med Västfastigheter och baseras främst på litteraturstudier och intervjuer med yrkesverksamma inom branschen i Sverige. Studierna visade att det finns en stor okunskap kopplat till metoderna i branschen. Denna okunskap skapar en osäkerhet kring vad respektive metod innebär vilket i värsta fall leder till onödiga konflikter. Studierna visade även att det är viktigt att komma ihåg att ingen av metoderna är den ”perfekta lösningen på allt” utan alla metoderna är krävande och har sina begränsningar likväl som möjligheter. Studierna visade även att de olika metoderna är mer eller mindre lämpliga i olika typer av projekt. Partnering är bra framförallt i större, komplexa projekt där det förväntas kunna bli mycket ändringar under projektets gång. JIT är framförallt bra i större projekt i urbana miljöer eller på platser med begränsade lagerytor. BIM är bra i alla projekt men hänsyn bör tas till detaljnivå, syfte och kunskapsnivå. Studierna visade också på att metoderna inte nödvändigtvis är mer ekonomiskt fördelaktiga än traditionella metoder; dock kan det finnas mjuka vinningar på både kort och lång sikt som traditionella metoder saknar. Huruvida metoderna blir effektiva eller inte beror dock helt på om företaget/organisationen klarar av att bemöta kraven som metoden ställer.
Keywords: BIM; partnering; JIT; effektivisering; projektering; produktion