Förtätning och dess konsekvenser i Kallebäck: en analys av Kallebäcks terrasser och dess påverkan: en analys av Kallebäcks terrasser och dess påverkan - Gustafsson, Tilde; Svärd, Oscar (My University, 2022)
Förtätning är ett omtalat ämne idag och är väldigt relevant i dagens stadsutveckling då det handlar om att minska bostadsbristen och samtidigt uppnå trivselfaktorerna. I arbetet utreddes Kallebäck då det var ett unikt område med svåra förutsättningar där förtätning skulle ske och därför ansågs detta vara ett spännande område att undersöka. De utmaningar som debatteras gällande förtätning är ofta hur grönska, dagvattenhantering, trafik och andra trivselfaktorer ska uppnås. Det finns inte ett tydligt alternativ om hur en stadsdel ska förtätas. Det finns många olika faktorer och förutsättningar som spelar in i en stad som påverkar hur förtätningen bör göras, därav finns inte bara ett sätt att göra det på. Utmaningen ligger i att ta hänsyn till de olika förutsättningarna i stadsdelen och komma fram till en hållbar lösning där trivselfaktorerna och teknisk infrastruktur uppnås. Syftet med arbetet är att analysera för- och nackdelar med förtätning ur ett hållbarhetsperspektiv. Utöver detta undersöks även förtätningsstrategier samt hur en ökad befolkningstäthet påverkar stadsdelen. För att kunna genomföra analysen används bland annat information från intervjuer, platsbesök, ritningar och litteratur. I Kallebäck var de främsta utmaningarna bullret och barriärerna som utgjordes av två starkt trafikerade vägar. Utöver de utmaningarna analyserades även andra faktorer så som grönska, dagvattenhantering, trafikförhållanden och tillgänglighet. Efter analysen kan det konstateras att det finns en del olika tyckanden från olika aktörer gällande den nya byggnationen, Kallebäcks Terrasser. En tydligare bild av området kommer inte kunna fås förrän allt är helt klart, därav är det svårt att dra exakta slutsatser. Något som kan komma att behöva ses över är däremot trafiksituationen i området då vissa aktörer anser att det är för dålig kapacitet på vägnätet i dagsläget. Det som dock kan konstateras är att byggnationen kommer möjliggöra en hel del positiva aspekter till den befintliga stadsdelen. Exempelvis kommer det bli mer service och därav lättare att etablera sig som boende i Kallebäck. Utöver detta kommer naturligtvis de nya byggnaderna möjliggöra många nya boplatser, vilket också är positivt. Sammanfattningsvis kan det konstateras att Kallebäck har haft en del utmanande förutsättningar, främst gällande trafiksituationen men även buller från de trafikerade lederna som omsluter området från flera håll.