Förändringsledning och implementering av processtyrningsverktyg inom byggsektorn En analys av möjligheter och utmaningar vid implementering av digital metodik - Broqvist, Sofia; Häggblom, Klara; Isacson, Elsa; Karlsson, Alicia; Lindh, Sofia; Nässén, Annie (My University, 2025)
Den svenska byggbranschen präglas i många fall av konservatism inom både arbetssätt och organisationsstrukturer, vilket försvårar implementeringen av nya digitala verktyg. Denna studie syftade till att undersöka vilka faktorer som främjar lyckad implementering av den digitala plattformen On Pointigo inom byggbranschen, med särskilt fokus på den tillhörande metodiken The On Pointigo Way. Tre centrala forskningsområden stod i fokus: kulturella hinder, befintliga implementeringsstrategier samt hur metodikens faktorer kan kopplas till Lean. Det finns en upplevd skillnad mellan plattformens potential och den faktiska användningen, vilket gjorde det särskilt intressant att undersöka de faktorer som påverkar implementeringen. Studien gjordes genom att kombinera teori, empiri i form av intervjuer med yrkesverksamma i den svenska byggsektorn. Resultatet visar att en central utmaning för On Pointigo är att kunderna inte tillämpat metodiken fullt ut, vilket försämrar möjligheten till långsiktigt värdeskapande. För att överkomma problematiken bör On Pointigo erbjuda en mer strukturerad och omfattande utbildning, samtidigt som kunderna behöver vara villiga att investera både tid och resurser för att fullt ut integrera verktyget i sitt dagliga arbete. En lyckad implementering förutsätter därmed ett tydligare fokus på metodiken The On Pointigo Way, tillsammans med effektiva inlärningsstrategier, aktiv förändringsledning och gradvis implementering. Dessutom är ett strategiskt och engagerat ledarskap avgörande med fokus på standardisering, utbildning, motivation och kontinuerlig återkoppling. Notera: Rapporten är skriven på svenska.
Keywords: förändringsledning; digitala verktyg; byggsektorn; lean; inlärning; On Pointigo; The On Pointigo Way; implementering; kulturellt motstånd