Platsbaserad tidplanering som analysverktyg till Gantt-schema - Bendrik, David; Ekstedt, Albin (My University, 2026)
Byggbranschen är en komplex och tidsstyrd bransch där en välfungerande tidplanering är avgörande för projektets genomförande och effektivitet. Traditionellt används Gantt-schema som den vanligaste metoden för planering av byggprojekt i Sverige. Metoden har dock begränsningar vid visualisering av produktionsflöde, arbetslagskollisioner och platsberoenden. Samtidigt har platsbaserade tidplaneringsmetoder exempelvis Line of Balance och Taktplanering fått genomslag inom byggbranschen för förmågan att skapa en tydlig visualisering av arbetsflödet. Syftet med examensarbetet är att undersöka hur platsbaserade tidplaneringsmetoder kan fungera som analysverktyg till Gantt-scheman i byggprojekt. Studien fokuserar på hur metoderna skiljer sig åt avseende visualisering, resursutnyttjande och möjligheten att identifiera förbättringsåtgärder i planeringsprocessen. Arbetet bygger på tre metoder: en litteraturstudie, en intervjustudie och en projektanalys. Litteraturstudien behandlar tidigare forskning och teori kring Ganttschema, Line of Balance och Taktplanering. Intervjuer har genomförts med personer verksamma inom byggbranschen med erfarenhet av tidplanering. Projektanalysen baseras på ett flerbostadshusprojekt där ett Gantt-schema analyserats och därefter visualiserats genom platsbaserade metoder för att identifiera möjliga förbättringar. Resultatet visar att Gantt-schema ger en övergripande bild av projektets aktiviteter, beroenden och varaktighet, men kan bli omfattande och svåröverskådligt i större projekt. Studien visar även att Line of Balance och Taktplanering bidrar till en tydligare visualisering av produktionsflödet, förbättrad samordning mellan arbetslagen samt enklare identifiering av kollisioner och väntetider. Samtidigt framkommer att implementering av platsbaserade metoder kräver struktur, anpassning och erfarenhet av företagets planeringspraxis. Slutsatsen är att platsbaserade metoder inte nödvändigtvis ersätter Gantt-scheman, utan kan fungera som ett effektivt analysverktyg för att förbättra planeringsprocessen
Keywords: Line of Balance, Gantt-schema, Taktplanering, Platsbaserad tidplanering, Aktivitetsbaserad tidplanering