Log- och loftbyggnad - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1962)
Modellen visar en uthuslänga till Älvrosgården på Skansen. Byggnaden utgörs av loftbod och loge, som är sammanbyggda. Loftboden från 1666 tillhörde gårdens förnämsta byggnader och är ett exempel på fulländad timmerarkitektur. Den är rundtimrad med ovala knutskallar. Gårdsfadasen har fått en dekorativ utformning. Bottenvåningen innehåller förrådsbodar för matvaror och för redskap och verktyg. I övervåningen finns dräng- och pigloft samt klädloft med sängplats för gäster. Loften användes som sovloft sommartid. Loftbodens rum förbinds endast genom svalgångarna. Portlidret kan ha använts att förvara tyngre redskap i (vagnar, plogar o dyl) under senare tid, då de norrländska gårdarna genom rivningar öppnades och porten miste sin funktion. Logen där korn och halm förvarades på ömse sidor om tröskgolvet är förhållandevis liten. Åkerbruket hade också en underordnad roll i Härjedalen, och man köpte spannmål från Jämtland.
Farmyard outhouse