Köpa kontra hyra byggutrustning - ANDERSSON ÖMAN, ANDREAS; KHAVARY, OMID (My University, 2020)
Denna studie görs i samarbete med ett projekt med Veidekke i Göteborgsområdet. Veidekke är ett av de fem största byggföretagen inom Skandinavien. Som de flesta företag inom byggbranschen försörjer Veidekke ofta sina projekt med utrustning genom att hyra denna av olika uthyrningsföretag. I denna studie har en komplett uppsättning verktyg för en snickares behov på ett bostadsprojekt undersökts. Vidare i studien har en jämförelse mellan hyres- och inköpspriser gjorts för att kunna redogöra vilket alternativ som är mest lönsamt för företaget. All indata till studien har hämtats från ett av Veidekkes projekt och avtal med olika byggvaruhandel och uthyrningsföretag har tagits från Veidekkes centrala databas med olika aktörer. På grund av sekretess har medelvärden av dessa data använts i denna studie. Två viktiga faktorer att ta hänsyn till vid val av att köpa kontra hyra byggutrustning är projektets varaktighet och transportkostnader. Dessa faktorer har studerats genom att jämföra två olika fall. Första fallet är en byggnation av ett hus och andra fallet är en hel etapp som innefattar åtta hus. Hela projektet antas vara uppdelat i sex etapper. Flera faktorer såsom service, stöld och försäkring har även diskuterats i denna studie. Resultatet visade att projektets varaktighet är väldigt avgörande för vilket alternativ som är mest lönsamt. I fall 1 visade sig att det är mest lönsamt att hyra efter ca 2,6 hus men i fall 2 visade sig däremot att efter ca 5 etapper är mest lönsamt att köpa och man kan spara ca 20 000 kr per uppsättning i just detta projekt.
Keywords: hyra; köpa; utrustning; maskiner; verktyg; lönsamhet