Fastighetsägarens och hyresgästens perspektiv på hållbar renovering av miljonprogramshus En komparativ studie och kritisk analys av ett renoveringsprojekt i Västra Göteborg - ERIKSEN, GUSTAV; FREDING, HUGO (My University, 2020)
Med ett stort bostadsbestånd kvarlämnat i Sverige från rekordåren under tidsperioden 1960-1974, är det idag ett vedertaget faktum att många av dem står inför omfattande renoveringsbehov. Denna studie är utförd i syftet att ta reda på om detta kan ske på ett sätt som värnar om både hyresgästens och fastighetsägarens intressen. Dessa intressen motsätter sig varandra i många aspekter av forskningsfrågan. För att förankra problematiken i verkligheten, har därför ett pågående renoveringsprojekt anonymiserat som Cirkelkvarteret utvärderats. Undersökningen har skett med motiveringen att identifiera nyckelfaktorer i renoveringsprocessen som främjar ett mer ekonomiskt- och socialt hållbart arbetssätt. Rapporten utgör semi-strukturerade intervjuer med rele vanta aktörer, samt granskning av referensobjekt såväl som tidigare forskning inom området hållbar renovering. Ambitionen är inte bara att skapa en fördjupning inom ämnet, utan även att kunna applicera den insamlade informationen på ett pågående renoveringsprojekt i Västra Frölunda. Med en framgångsrik studie är även målsättningen att lärdomar från examensarbetet ska vara av relevans för framtida arbeten inom renovering, både ur ett akademiskt och yrkesmässigt perspektiv. Examensarbetet avslutas med en sammanställning av rekommendationer och åtgärder som kan bidra till en mer hållbar renoveringsprocess. Konklusionen är att intressekonflikter mellan hyresgäst och hyresvärd, vad gäller hyressättning och renoveringsåtgärder, inte går att undvika under rådande lagstiftning. Lösningen som presenteras är smarta kompromisser, samt vikten av en fungerande dialog mellan hyresvärd och hyresgäst. Detta för att kunna säkerställa att båda parters intressen i viss grad bemöts.
Keywords: Hållbar renovering; fastighetsutveckling; miljonprogrammet; affärsanalys; bruksvärdessystemet; hyresrätter; fastighetsägande