Atostugan - Situationsmodell - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola // Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 2025)
Atoklimpen, känd på olika samiska språk som Átoklimpoe och Aatoeklibpie, och på svenska som Atoklinten, är ett heligt fjäll beläget trettio kilometer väster om Tärnaby i Västerbottens län. Med en höjd på 1 006 meter har detta fjäll varit ett andligt och kulturellt landmärke för samerna i århundraden. Sedan 2005 har det omgivande området varit en del av ett 940 hektar stort kulturreservat, rikt på arkeologiska lämningar inklusive härdar, benrester, spår av betesmarker och gamla renhägnader. Idag fortsätter Vapstens sameby att bedriva renskötsel i regionen. Relationen mellan samerna och Atoklimpen är djupt andlig. Enligt tradition betyder namnet "Ato" "den där", vilket antyder fjällets helighet, så heligt att det inte bör nämnas direkt. Atoklimpen ansågs vara ett "gudomligt fjäll" (Aejlies vaerie), en plats för bön och offer i den förkristna samiska religionen, där andar vördades som naturens och djurens beskyddare. Landskapet kring Atoklimpen speglar tre olika epoker: den samiska andliga världen, den nomadiska perioden och det moderna renskötselssamhället. Ren (Bovtse) har alltid varit en central del av samisk kultur och har försett samerna med mjölk, kött, skinn och material till hantverk. Idag verkar omkring tio företag i Vapstens distrikt och sköter upp till 6 500 renar, med sommarbeten i högfjällen och vinterbeten längs kusten. Renskötseln följer fortfarande de gamla migrationsvägarna, även om modern teknik nu används.
Atostugan - Site Model
Keywords: Landskap; Atoklimpen; Kulturreservat