Lillstugan - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1967)
Den förhärskande byggnadstekniken på Öland har sedan mycket länge varit skiftesverket. Ön har varit skogfattig och de skeva ekträden har bäst tagits tillvara i korta plank. Konstruktionen med lertätade fogar har förmodligen stått emot det fuktiga och blåsiga klimatet bättre än rötkänsliga timmerknutar eller kalkstensmurar. Under senare tid har virke tagits från Småland och furu har fått ersätta ek i mindre utsatta lägen. Vid virkesbrist har också kallmurar ersatt tidigare träväggar. Modellen visar lillstugan. Den ligger enligt dansk tradition i öst-västlig riktning och kan antas vara det ursprungliga boningshuset.
Timber-framed farm-building with horizontal planking