Möjligheter till resursutvinning från kommunalt avloppsvatten - ALSKAF, Dolley; DAEBES, Abrar; EBRAHIM, Riham; LY, Terrie; SANDVIK, Sofia; WALLIN, Vera (My University, 2022)
Idag hamnar stora mängder av näringsämnena från maten i våra avloppsreningsverk. Detta resulterar i att det finns kväve och fosfor att utvinna från avloppsvattnet. Det finns även andra resurser att återvinna exempelvis cellulosa och energi. Idag återvinns dessa resurser väldigt lite, och därför ska möjligheter för resursutvinning från avloppsvatten studeras för en mer hållbar framtid. För att uppnå ett hållbart samhälle måste resurserna vi använder idag nyttjas flera gånger. Detta arbete är utformat för att undersöka och lyfta fram vilka möjligheter och tekniker som finns idag för utvinning av kväve, fosfor, cellulosa och energi från avloppsvatten. De tekniker som diskuteras i rapporten jämförs med nuvarande avloppsvattenrening på Ryaverket, vilket är ett stort reningsverk som behandlar avloppsvatten i Göteborgsregionen. Frågorna som besvaras i rapporten är: Vilka metoder används idag? Vilka metoder forskas det på? Hur stor potential för utvinning av olika resurser finns det? Och Vilken av de undersökta metoderna lämpar sig bäst? Metoderna som används idag på Gryaabs reningsverk från inloppet till utloppet är: grovgaller, sandfång, fingaller, försedimentering, järnsulfat, direktfällning, aktivt slam, eftersedimentering, biobädd, efternitrifikation, efterdenitrifikation och skivfilter. Dessa renar avloppsvattnet effektivt, däremot återvinns inte resurserna och därför behövs det nya innovativa tekniker. När det gäller energiåtervinning återvinns värme i Ryaverket från avloppsvattnets efter att det har renats. Gryaab samarbetar med Göteborgs energi för att återvinna biogas från avloppsvattnets slam. De innovativa kväveutvinningsteknikerna som det fokuseras på i den här rapporten är: återvinning av rejektvatten, alger och separerade system: separera urin direkt vid toaletten. När det gäller framtida fosforutvinningstekniker är det bland annat modifierade membranreaktorer, struvitfällning och tre rör ut som undersöks. Teknikerna för cellulosautvinning som studeras i dagsläget är bandfilter och silning <0,35 mm maskstorlek. Innovativa metoder gällande energiåtervinning som forskas på är värmeåtervinning med hjälp av värmepumplösningar och vätgas som energibärare. Med hjälp av trafikljusmetoden har en resursutvinningsteknik per resurs tagits fram som den mest optimala i jämförelse med de andra teknikerna för samma resurs. För kväve är den mest optimala tekniken återvinning av rejektvatten, för fosfor är det struvitfällning, för cellulosa silning <0,35 mm maskstorlek. För energiåtervinning via värmepump lämpar sig lokal värmeåtervinning från spillvatten i fastigheter bäst och via vätgas lämpar sig central produktion bäst.
Keywords: värmeåtervinning; bandfilter; vätgas; Resursutvinning; kväve; fosfor; cellulosa; energi; Gryaab; rejektvatten; alger; separerade system; MBR; Eco: P