Kostnadsanalys av spårväxlar hos Trafikverket: En analys av en uppgradering med målet att uppnå kostnadsbesparingar - Hasl, Gabriel; Thorén, Eric (My University, 2024)
Detta arbete har utförts i samarbete med Trafikverket för att göra en kostnadsanalys av spårväxlar. Den här rapporten redovisar metoderna som använts och resultaten som har nåtts. Trafikverket är en statlig organisation med ansvar för planering, byggande, drift och underhåll av Sveriges transportinfrastruktur, där järnvägar och spårväxlar även ingår. Syftet med rapporten är att utforska och analysera effekterna av att uppgradera en vanlig växeltyp, nämligen EV-60E-1200-1:18,5, från att ha två driv till att ha tre driv. Rapporten hade som mål att leverera en tillförlitlig kostnadsanalys av denna uppgradering. Resultaten av denna kostnadsanalys visar de fördelar och kostnader som Trafikverket kan förvänta sig vid uppgraderingen. Genom framtagandet av ett operativt scenario, baserat på data från en excelfil tillhandahållen av Trafikverket, kunde resultatet presenteras i form av kostnadskalkyler och diagram. Scenariot omfattade kostnader gällande lagerhållning, frekvens av komponentbyten, och merförseningskostnader, bland annat. Resultaten visar att kostnaden per växel för växlar med 3-driv är mer kostnadseffektiv än för växlar med 2-driv, förutsatt att en tillräcklig mängd byts ut. Kostnader för lagerhållning visade sig vara en stor kostnadsdrivande faktor, och att ha flera varianter av växeltyper ökar behovet av komponenter i lager. Eftersom Trafikverket redan har en stor spridning av komponenter är det önskvärt att minimera denna spridning. Projektet visar även vad Trafikverket kan tänka på vid framtida projekt gällande liknande uppgraderingar och allmänna effekter av utgifter. En bedömning av kostnadsanalysens tillförlitlighet och relevans har också diskuterats. Vidare dras även slutsatser utifrån projektet som säger att uppgradering är kostnadseffektiv ur ett långsiktigt perspektiv. Gruppen anser även att Trafikverket kan använda denna rapport som underlag vid framtida kostnadsanalyser av liknande slag.