Hur ser olika kommuner i Västra Götaland på cirkularitet av bygg- och rivningsavfall i byggbranschen - Blad Martinsson, Jonna; Mattsson, Emilia (My University, 2022)
I Sverige genereras varje år nio miljoner ton bygg- och rivningsavfall, vilket motsvarar en tredjedel av allt avfall i Sverige under ett år. Idag är återanvändningen av bygg- och rivningsmaterial väldigt liten men genom att återanvända och återvinna förebyggs den stora genererade mängden avfall och på så sätt får produkterna i byggbranschen en längre livslängd. Syftet med studien är att komma fram till vad som hindrar utvecklingen av att få ut avfallsklassade material till försäljning i kommunen samt vad som skulle vara viktiga förändringar i arbetet mot en ökad återanvändning av produkterna. Målet med examensarbetet är att presentera förutsättningar för företag och privatpersoner i kommunerna att kunna ta vara på bygg- och rivningsavfall och återanvända dem till egna projekt i stället för motsvarande jungfruligt material. (på ett effektivt och hållbart sätt.) Även att identifiera hinder för dagens tillämpning för återvinning av produkterna samt hur möjligheten av försäljning skulle kunna utnyttjas på bästa sätt. En enkätstudie skickades ut till olika kommuner i Västra Götaland för att få svar på hur hanteringen av bygg- och rivningsavfall ser ut idag samt få en inblick på hur de olika kommunerna ställer sig till cirkularitet av avfallsklassade material idag och i framtiden. Resultatet av studien visar att det idag finns hinder för att få ut avfallsklassade material till försäljning. Vägledningen som finns idag anses vara svår att förstå och tydligare riktlinjer önskas, både nationellt och lokalt i kommunerna. Det finns brister i både kunskap och hanteringsprocessen av avfall som gör det svårt att återanvända och återvinna. Detta arbete belyser brister och möjligheter samt förhoppningsvis inspiration till kommunerna och resten av byggbranschen att snabbare vilja nå ett cirkulerande kretslopp av bygg- och rivningsmaterial i samhället.
Keywords: Bygg- och rivningsavfall; avfallshantering; återanvändning; återvinning