Interaktiv chatbot för maritim kommunikation - Nyberg, Jesper; Egger, Fred (My University, 2026)
Rapporten behandlar implementationen av en chatbot för maritim kommunikation genom en webbapplikation. Omkring 80% av olyckor som involverar kommersiella fartyg orsakas av mänskliga fel, varav uppemot hälften av dessa beror på undermålig kommunikation. Därmed finns det ett behov av att tillhandahålla ett lättillgängligt och interaktivt utbildningsverktyg för maritim kommunikation. Webbapplikationen erbjuder förutbestämda scenarier med en chatbot som kontinuerligt genererar feedback på användares meddelanden. Användare kan agera som VTS operatör eller fartygrepresentant i de existerande scenarierna och chatboten antar den återstående rollen. Under scenariots gång får användaren instruktioner om vad det nästa meddelandet ska innehålla för information. För varje skickat meddelande genereras feedback med kommentarer om vad som är korrekt eller inte i meddelandet. Den genereras med hjälp av en hybridlösning av algoritmer och promptning mot en AI-modell. Algoritmerna undersöker meddelandets struktur och användningen av Phonetic Alphabet, Message Markers samt Ambiguous Words. AI-modellen används för att både korrigera stavfel och för att kontrollera betydelseinnebörden i ett meddelande. Hybridlösningen bedömer med delandets korrekthet för att bestämma huruvida scenariot ska gå vidare till nästa instruktion. Den resulterande webbapplikationen är en interaktiv och användarvänlig chatbot för maritim kommunikation, anpassad för både datorer samt mobila enheter. Den genererade feedbacken visas för användaren i en sidopanel, färgkodad med grön, gul eller röd för att visa ett meddelandes korrekthet. Chatboten har en tydlig för bättringspotential genom att exempelvis bedöma fler sorters tekniska begrepp samt tillhandahålla interaktiv feedback för att fortsatt förbättra dess användbarhet.
Keywords: webbapplikation, chatbot, maritim, kommunikation, feedback, algoritm