Samarbetet mellan Tullverket och kommersiell sjöfart med målet att förhindra illegal införsel av narkotika - Kärnbratt, Andreas; Ström, Felix (My University, 2024)
Narkotikasmuggling är ett globalt problem vilket har ökat i Sverige det senaste decenniet. Tullverket är den svenska myndighet som ansvarar för att kontrollera varuflödet in och ut ur Sverige. Samarbetet mellan Tullverket och den kommersiella sjöfarten är en vital del i förhindrandet av narkotikasmuggling. Tullverket och aktörer inom den kommersiella sjöfarten har skapat gemensamma målsättningar för att bekämpa tullbrottslighet och förhindra att näringslivet utnyttjas av kriminella nätverk. Syftet med rapporten är att utreda samarbetet mellan svenska Tullverket och kommersiell sjöfart för att minska narkotikasmugglingen genom hamnar i Sverige. Rapporten kommer att behandla problematiken i samarbetet mellan myndigheter och kommersiell verksamhet, samt ytterligare vilka faktorer som påverkar samarbetet positivt mellan nämnda parter. Vidare behandlar studien följande frågeställningar: • Hur ser det aktuella samarbetet ut mellan Tullverket och kommersiell sjöfart för att bekämpa smuggling av narkotika genom svenska hamnar? • Vilka faktorer kan identifieras som framgångsfaktorer i samarbetet mellan Tullverket och den kommersiella sjöfarten i Sverige? För att besvara studiens syfte och forskningsfrågor genomfördes en kvalitativ studie med semistrukturerade intervjuer. Respondenterna vilka intervjuades bestod av anställda hos Tullverket samt representanter från den kommersiella sjöfarten. Resultatet visar att samarbetet mellan Tullverket och den kommersiella sjöfarten idag främjas till stor del av ett samarbete i avtalad form. I samarbetet anses framgångsfaktorerna bestå av personlig kontakt, tullutbildningar och ett antal lättnader för den kommersiella verksamheten, dessa gynnar såväl Tullverket som de kommersiella aktörerna. Utöver de positiva delar vilka avtalet medför, framgår det av resultatet att samarbetet även ställs inför ett antal utmaningar, såsom korruption och tystnadskultur. Studien har avgränsats till myndigheten Tullverket samt till rederier inom kommersiell sjöfart, för att möjliggöra en fördjupning inom området. Vidare har studien avgränsats genom sin fokusering på sjöfarten som metod för smuggling, vilket innebär att
Keywords: Kommersiell sjöfart; narkotika; narkotikasmuggling; smuggling; samarbete; Tullverket; tullmyndighet; myndighet; Commercial shipping; narcotics; drug smuggling; smuggling; collaboration; customs authority; authority