ShareConnect - En webbapplikation med tillämpning av spelifiering för att främja en cirkulär ekonomi - PAASONEN, NIKLAS; ROSVALL, LUCAS (My University, 2020)
Produkter och tjänster följer vanligen en linjär ekonomi i dagens samhälle. Produktens livscykel innebär att den köps in, förbrukas och sedan slängs därefter. Den här rapporten behandlar utvecklingen av en webbapplikation vid namn ShareConnect, vars avsikt är att utmana den linjära ekonomin. Med en markanadsplats, som tilllåter användare annonsera ut och skänka begagnade varor och tjänster, främjar applikationen en cirkulär ekonomi och noll-avfall. Utvecklingen har skett tillsammans med företaget Ericsson. Syftet med projektet var att vidareutveckla en befintlig plattform genom att tillföra mer funktionalitet, anpassa plattformen till mobila enheter samt att tillämpa konceptet spelfiering. Tillämpningen av spelifiering innebar att införa spelelement vars syfte var att motivera och uppmana till användande av webbapplikationen. Projektet inleddes med genomförandet av en analys för att ta reda på relevanta spelelement i den aktuella kontexten, som sedan implementerades. Projektet resulterade i en webbapplikation vars anväandargränssnitt utvecklades med JavaScript-biblioteket React samt med en serversida utvecklad med JavaScript-biblioteket Express.js, vars databashanteringsystem hanteras av MongoDB. Resultatet medförde även ett flertal nya funktioner till webbapplikationen samt att gränssnittet anpassades för flera sorters enheter.
Keywords: Cirkulär ekonomi; noll-avfall; spelifiering; React; Express.js; MongoDB