Hydrogeologisk studie av multifunktionella blågröna tak - Andersson, Oskar; Alhajamy, Mohammed (My University, 2025)
I takt med en ökad urbanisering och klimatförändringar blir behovet av hållbara lösningar för dagvattenhantering alltmer angeläget. Detta arbete utreder potentialen hos blågröna tak som en innovativ metod för att hantera regnvatten, minska översvämningsrisk och bidra till en mer resilient stadsmiljö. Studien fokuserar på en blågrön taklösning i Göteborg som en fallstudie, med syfte att analysera hur dessa system kan bidra till lokal dagvattenhantering, energieffektivitet och ekologiska värden. Arbetet kombinerar en litteraturstudie med praktiska mätningar av nederbörd, temperatur och vattennivåer under en period på våren. Resultaten visar att det blågröna taket kan magasinera och fördröja regnvatten effektivt, vilket avlastar stadens avloppssystem vid nederbörd. Dessutom påvisades en viss isolerande effekt i takkonstruktionen, samt potential för ökad biologisk mångfald. Trots begränsningar i form av låg nederbörd under mätperioden visar studien att blågröna tak har stor potential som del av framtidens hållbara stadsplanering. För att fullt ut utvärdera systemets kapacitet rekommenderas vidare studier över längre tidsperioder och under varierande väderförhållanden. Slutsatserna i denna rapport kan fungera som ett underlag för kommuner, fastighetsägare och andra aktörer som vill implementera mer hållbara lösningar i urbana miljöer.