Vi möts vid Wartaparken! - Carlsson Johannesson, Annie (My University, 2023)
I dagsläget domineras området av bostäder, men kommer inom nära framtid expandera med både kontor, kommersiell verksamhet och nya bostäder vilket betyder att fler människor kommer röra sig i området. Eketrägatan är dessutom en väletablerad kollektivtrafiksnod vilket innebär att många människor kommer röra sig med kollektivtrafik och till fots. För att bejaka detta, och för att bidra till ett levande stadsliv, är byggnaderna utformade efter hur de tänkta gång- och cykelflödena kommer ligga. Byggnadskropparna definierar och förstärker Ytan mellan Hjalmar Brantingsgatan och Sotérusgatan har tidigare varit en idrottsplats med stora oprogrammerade gräsytor som delar upp Kyrkbyn i två områden. I kombination med den trafiktäta Hjalmar Brantingsgatan var området en barriär som motverkade flöden av människor att sträcka sig i nord-sydlig riktning. Genom att omvandla Hjalmar Brantingsgatan till en boulevard skapas nya möjligheter att röra sig genom området och projektplatsen blir en självklar mittpunkt i Kyrkbyn. de stadsrum där människor kan röra sig. Tanken är att människor från alla delar av staden ska kunna röra sig genom området. Därför krävs möjlighet att röra sig i olika hastigheter och med olika färdsätt. Ett snabb-cykelstråk sträcker sig längs med Sotérusgatan och binder samman Älvsborgsbron med boulevarden. Lamellerna ligger utplacerade mellan boulevarden och Sotérusgatan för att möjliggöra för gångflöden mellan byggnaderna och skapa lokala kopplingar inom Kyrkbyn.