Platsutveckling genom BID-inspirerad samverkan: En fallstudie av Brahegatans platsutvecklingsprocess - BELTRAN, DAYHANE; TRAJCEVSKA LOPES, MAGDALENA (My University, 2023)
Det är ett konstaterat svårt uppdrag att genomföra platsutvecklingsarbeten i områden som präglas av mycket kriminalitet. Ett område med ett pågående platsutvecklingsarbete är Gamlestaden. Arbetet med att utveckla stadsdelen har pågått sedan 2001 och startade som en reaktion av Gamlestadens lägesbild som då präglades av kriminalitet, förfall och social utsatthet. Som en reaktion på detta bildade lokala fastighetsägare och bostadsrättsföreningar den ideell föreningen ”Fastighetsägare i Gamlestaden”, inspirerad av BID samverkansmodellen. Problemet som undersöks i rapporten är utvecklingsarbetet på Brahegatan, en centralt belägen gata i Gamlestaden. Syftet med examensarbetets undersökning är att redogöra för vilken påverkan BID som samverkansmodell haft på platsutvecklingsarbetet på Brahegatan. För att ta reda på detta grundas examensarbetet i en fallstudie på gatan. Tidigare forskning, semistrukturerade intervjuer, dokument från organisation och deltagande observationsmöten har även genomförts och analyserats med syfte att besvara arbetets frågeställning. Resultatet visar på att en BID inspirerad samverkan haft stora fördelar i platsutvecklingsarbetet. Modellen har bidragit med en struktur i utvecklingsarbetet som generellt är svårt att upprätthålla i ett arbete med så många olika aktörer inblandade. Framförallt har samverkansmodellen främjat engagemang hos majoriteten av aktörerna på Brahegatan. Vidare har modellen främjat ett starkt samarbete hos medlemmarna i BID Gamlestaden vilket resulterat i att aktörerna tagit ett gemensamt agerande i utvecklingsarbetet. Till följd av detta är flera aktörer övertygade om att de tillsammans lyckas åstadkomma mer än vad de hade gjort på egen hand. En konsekvens av det goda samarbetet är det samordnade utvecklingsarbetet som drivs av att flera olika aktörer gått samman och bidrar med både tid, kunskap och ekonomiska medel till gemensamma insatser. Aktörerna har vidare kunnat arbeta med trygghetsfrämjande arbeten och insatser som främjar levande gatuplan.
Keywords: BID, Gamlestaden, Brahegatan, platsutveckling, levande gatuplan, samverkansprocesser