Automatisering av investeringsbeslut - Adamsson, Oscar; Block, Oskar; Cahlin, Johan; Edlund, Markus; Ekholm, Albin; Wester, William (My University, 2022)
Finanssektorn genomgår en transformation. Bättre datorer, nya teknologier och mer data än någonsin har förändrat hur värdepapper handlas. Dagarna då handeln sköttes helt manuellt är långt förbi och automation har tagit dess plats, där allt från olika hjälpsystem, algoritmer och robotar används i beslutet bakom en investering. För att ta bra investeringsbeslut måste man ha tillräckligt bra information om tillräckligt många alternativ för att kunna gör en tillräckligt bra avvägning mellan dem. Dessutom kan kvaliteten på belsutet ändras snabbt i den dynamiska miljö som finansvärlden utgör. Att slippa göra tidskrävande och repetitiva uppgifter är därmed väldigt värdefullt och är exakt det automation går ut på. Hur används då automation i processen för att ta investeringsbeslut? Vilka incitament och hinder finns det? Vilka effekter får automation? Finns det mönster i vilka aktörer som automatiserar? Och sist men inte minst påverkar automation förmågan att ta hållbara och etiska beslut? Syftet med studien är alltså att beskriva och analysera hur företag tar till sig teknologin automation av investeringsbeslut. För att besvara frågeställningarna har intervjuer med olika nordiska aktörer på aktiemarknaden genomförts. Under dessa har det framkommit att beroende på vilken investeringsfilosofi, det övergripande ramverk man investerar utefter, och investeringsstrategi, de specifika metoder man utgår ifrån, påverkar hur man automatiserar sina processer. Aktörer som har en långsiktig investeringsfilosofi tenderar att automatisera mindre. Vice versa använder kortsiktiga aktörer automation i större utsträckning. Passiv förvaltning, som innebär förutbestämda och regelbaserade investeringar, har också en hög grad av automation. Vidare gör strategier som utgår ifrån kvantitativa bedömningar automation lättare och strategier som utgår ifrån kvalitativa bedömningar gör automation svårare. Det kan också fastställas att de största incitamenten för automation är effektiviseringar och borttagande av mänsklig psykologi. De hinder som stöts på är tillgång på kvalitetsdata och undermålig intern kompetens. Att inkludera etik och hållbarhet i sina investeringsbeslut är vanligt. Dock är det vanligaste tillvägagångssättet att manuellt exkludera bolag utefter en tredjeparts analys. Företag som önskar att automatisera investeringsbeslut kan ta del av denna rapport och få guidning. Dessutom kan de processer som upptäckts inte vara automatiserade vara föremål för vidare forskning och nya innovationer.
Keywords: automation; investeringsbeslut; automatiserade beslut; börshandel; automatiserad börshandel