Värden av företagsinvesteringar i gymnasial utbildning En studie om värdeskapande inom det svenska skolsystemet - Essén, Andreas; Karlsson, Arvid; Nordberg, Ludvig; Johansson, Lina; Karlsson, Wilma; Sjöstrand, Noa (My University, 2024)
Det svenska utbildningssystem skapar en möjlighet för företag att ta helt eller delvis ägarskap av skolor samtidigt som de ekonomiskt stöds av den svenska staten. Det saknas relevant forskning kring effekterna av företagsinvolvering i det svenska utbildningsystemet. Syftet med denna studie är att undersöka de värden som genereras av företagsägda gymnasieskolor i Sverige. Analysen genomfördes från perspektivet av värdeskapande inom management- och stakeholder theory. Studien använder en kvalitativ metod med en abduktiv ansats. Primärdata samlades in genom semistrukturerade intervjuer och analyserades med relevant tidigare forskning. På grund av begränsade resurser fokuserade intervjuerna enbart på företagets och skolornas perspektiv, samt deras syn på det värde som skapas för dem själva och samhället. Studien fann att flera samhällsmässiga och företagsmässiga värden genererades. De företagsmässiga värdena består främst av kvalificerad kompetens, förbättrad image och employer branding. De samhällsmässiga värdena består främst av ökad arbetskraft och attraktivitet för kommuner, högre sannolikhet för studenter att bli anställda efter examen och förbättrad matchning mellan utbildning och industri. Det teoretiska bidraget av studien är en ökad förståelse för värdeskapande inom managementoch stakeholder theory med avseende på företagsinvesteringar i gymnasieskolor inom ramen för det svenska utbildningssystemet. Det praktiska bidraget är en utvidgad kunskapsbas för beslutsfattande relaterat till skolor som helt eller delvis ägs av företag.
Keywords: värdeskapande; svenska utbildningssystemet; kompetensmatchning; rekrytering; stakeholder theory; managementteori