Medicinska konsultationer till sjöss: Intervjuer med läkare på Telemedical Assistance Service om förbättringsförslag och struktur av konsultationer - Birgisson, Gunnar (My University, 2024)
När en person är sjuk ombord på ett fartyg finns det både sjukvårdsutbildade sjöbefäl och en utrustad sjukhytt. Vid sjukdomsfall ombord kan fartygets sjukvårdare kontakta läkare för råd och vägledning. Hur ser den kontakten ut, kan den förbättras på något sätt och skulle en struktur för kontakten underlätta? Under intervju med läkare som behandlar medicinska konsultationer från fartyg framkom att det fanns ett visst utrymme för förbättring. Några av de aspekter som skulle kunna förbättras var strukturen på samtalen, där mer och bättre förberedelse inför samtalet skulle kunna underlätta, även en tydlighet om fartygsapotekets innehåll när fartygets sjukvårdare kontaktar läkarna. Avståndet från den person som kontaktar läkaren i land och den som är sjuk är ibland stort, det skulle underlätta för läkarna om kontakten kunde etableras närmare den som är sjuk. Förslag om digitala hjälpmedel som kan underlätta för både fartygets sjukvårdare och läkaren i land kom fram. Dokumentationen av samtalen upplevdes som ett problemområde. En del information som läkarna vanligtvis inte dokumenterar inne på sjukhuset skall dokumenteras. Den informationen kan vara fartygets position, information om det är en passagerare eller en besättningsmedlem och ett ärendenummer. Under intervjuerna var grundinställningen att kontakten egentligen fungerar bra i dagsläget. Intervjufrågorna avgränsades till samtal från fartyg.
Keywords: Medicinska konsultationer; Fartygsapotek; Digitala hjälpmedel; Dokumentation; Struktur; förbättringsförslag; Telemedical Assistance Service; Sjukvård; Sjöfart; AI; Medical consultations; Ship pharmacy; Digital aids; Documentation; Structure; Suggestions for improvement; Telemedical Assistance Service; Medical care; Shipping