Det goda ledarskapet ombord; En kvalitativ intervjustudie om psykologisk trygghet och ledarskap ombord på svenskledda fartyg - Lindkvist, Olivia; Loebbert, Klara-Kristina (My University, 2024)
SAMMANDRAG Att arbeta som sjöfarare innebär ett yrkesliv som skiljer sig från andra yrken eftersom både arbets- och levnadsmiljö delas med kollegor, ofta under långa perioder. Rapporten syftar till att undersöka aktiva sjöfarares uppfattning om vilka faktorer som bidrar till trivsel och trygghet ombord samt hur ett fungerande ledarskap uttrycker sig. Rapporten kommer med konkreta förslag som kan bidra till ökad trivsel för sjöfararna. Arbetet är avgränsat till att enbart gälla fartyg inom svensk drift, samt att sjöfarares längd på törnar ska vara längre än en vecka. Arbetet har utförts i Göteborg under våren 2024. Rapportens frågeställningar är: 1. Vilka är de primära faktorerna som bidrar till trivsel och trygghet ombord? 2. Hur uttrycker sig ett fungerande ledarskap ombord och vad gör det med besättningens välmående? 3. Vad kan fartyg i svensk drift göra konkret för att förbättra den psykologiska tryggheten ombord? Studien är en kvalitativ forskningsintervju där 30 sjöfarare mellan 19 och 65 år har intervjuats och en tematisk analys av data visar att sjöfararna anser att en fungerande praktisk miljö, en inkluderande miljö, sjöfararens erfarenhet och personliga inställning, och längden på arbetsperioden ombord är de största faktorerna som bidrar till trivsel och trygghet ombord. Analysen visar också att en fungerande ledare ska ha en uppskattad kommunikationsstil, agera föredömligt, ha en trygg personlighet, finnas till hands, och gärna vara av den yngre generationen. Slutligen visar resultatet att fartyg i svensk drift kan öka sjöfararnas trivsel och trygghet ombord genom att införa ytterligare utbildning i form av en ledarskapsutbildning, genomföra vissa praktiska åtgärder som att förbättra internetuppkopplingen för sjöfararna ombord, ha tydligare riktlinjer för återkoppling och att öka förståelsen för sjöfararyrket.
Keywords: sjöfart; svensk sjöfart; sjöfarare; psykologisk trygghet; ledarskap; ledarskapsstil; trivsel; välmående; maritime; Swedish maritime; seafarer; psychological safety; safety; leadership; leadership style; wellbeing