Standardiserad tomtindelning: En väg till ökad byggtakt eller ökad komplexitet? - Rahmberg, Sigrid; Schmidt, Hanna (My University, 2025)
Denna studie undersöker de potentiella effekterna av att återinföra standardiserade tomtstorlekar i Göteborg. Den föreslagna modellen lyfts fram i en motion från 2023 som innebär att förutbestämda tomtstorlekar återinförs som planeringsverktyg i stadens markanvisningsprocess inom ramen för ett pilotprojekt. Den nuvarande markanvisningsmodellen tenderar att gynna stora byggaktörer som har mycket resurser för exploatering av omfattande markytor, vilket kan exkludera mindre aktörer och begränsa konkurrensen. Målet med den nya modellen är att skapa en mer transparent, inkluderande och effektiv tilldelning av kommunal mark. Studien syftar till att analysera vad en förändrad markanvisningsmodell med standardiserade tomter kan medföra för potentiella effekter för små och stora byggaktörer verksamma i Göteborg. Analysen fokuserar på aktörernas upplevelse av den nuvarande markanvisningsprocessen, deras incitament att delta i en ny modell samt potentiella utmaningar. Studien genomförs som en jämförande flerfallstudie med fyra privata bostadsutvecklare i Göteborg, utifrån kvantitativa data på antal anställda och omsättning (tkr SEK) klassificeras aktörerna som små eller stora. Kvalitativa data har inhämtats genom semistrukturerade intervjuer med nyckelpersoner inom respektive organisation. Det insamlade materialet har analyserats tematiskt för att identifiera mönster i aktörernas strategier och möjligheter att verka inom ramen för ett standardiserat tomtsystem. Resultatet indikerar på att standardiserad tomtindelning behöver specifika anpassningar. Studien förväntas ge stadsbyggnadsförvaltningen i Göteborg en fördjupad förståelse för branschens nuläge och kunskap som kan stödja dem i utformningen av en markanvisningsmodell som balanserar kommunala mål med byggaktörers strategier. Genom att ta hänsyn till aktörernas behov och incitament ökar chanserna att en modell med standardiserad tomtindelning blir framgångsrik.
Keywords: Affärsstrategier; Bostadsutveckling; Exploatör; Fastighetsutveckling; Göteborgs Stad; Kommunal markpolitik; Markanvisning; Stadsplanering; Standardiserad tomtindelning