Akustisk kamera; utvecklandet av en akustisk kamera från enkla komponenter - Olofsson Maronen, William; Qian, Mattias; Elhage, Ali (My University, 2024)
Målet med det här projektet var att konstruera en akustisk kamera från enkla komponenter och att motivera den optimala geometrin av dess mikrofonuppsättning givet dagens tillverkningsbegränsningar genom simulationer. Projektet avgränsade sig till enkel fjärrfältlobstyrning och 2D-mikrofonuppsättningar. Simulationerna visade att UCA var den optimala geometrin tack vare dess enastående frekvensomfång utan större bekostnad av varken MSL eller BW. Tyvärr kunde inte den optimala geometrin realiseras tack vare att PCB:n aldrig hann ritas och beställas. Istället valdes en kommersiell lösning som implementerades i MATLAB. Prestandan av den akustiska kameran mättes sedan i ett ekofritt rum. Den resulterande akustiska kameran uppfyllde alla mål och i enlighet med simuleringarna om än inte lika bra som en med optimal geometri implementerad i FPGA skulle. Det finns flera förbättringsområden utöver geometrin såsom smidighet och latens vilket gör det här arbetet relevant för att bygga vidare på i ett fortsättningsprojekt.
Keywords: acoustic camera, acoustics, beamforming, signal processin