En undersökning om hur en ökad produktivitet kan skapa ekonomiska och miljömässiga fördelar - Mårtensson, Jacob; Åsenhielm, Gustav (My University, 2022)
Byggbranschen är en av de lägst utvecklade branscherna med stor innovativ potential. Idag är de flesta processer, exempelvis leveranser av byggnadsmaterial dåligt hanterade, vilket resulterar i att medarbetare lägger mer tid på icke-värdeskapande uppgifter. Tidigare forskning visar att en omorganisering av leveransen och intransporten av byggnadsmaterial kan förbättra utförandet och öka effektiviteten på byggarbetsplatser. Syftet med studien är att redogöra för vinningar avseende tid, miljö och kostnader från moderna logistiklösningar. Rapporten undersöker de potentiella fördelarna med en omorganisering genom att analysera en byggarbetsplats och dess logistiska ledning, för brister och/eller alternativa möjligheter till förbättring. Informationen samlas in genom observationer, semistrukturerade intervjuer och en enkät. Kombinationen av de olika metoderna gällande insamling av information valdes för att få flera perspektiv på förslag kring framtida tillvägagångssätt. Resultaten visar att BRA Bygg AB kan dra nytta av en omorganisering och av att använda smarta logistiklösningar. Respondenterna menar att logistiskhantering relaterat till transporter och intern kunskap är segment som behöver utvecklas och få ett större fokus. Det finns dock flera utmaningar inom exempelvis avtalsskrivning med leverantörer och skapande av företagsrutiner. Dessa resultat är viktiga för planeringen av potentiella investeringar eller för framtida forskning kring logistiska lösningar och effektivitet på byggarbetsplatsen. Slutsatserna presenterar författarnas syn på hur BRA bör gå till väga gällande det framtida arbetet med transportlogistik. Förslaget är uppdelat i fyra konkreta lösningar som kan leda till vinningar avseende både miljömässiga och ekonomiska kostnader. Dessa slutsatser är baserade på information som samlats in under studien.
Keywords: byggbranschen, logistikhantering, omorganisering, transporter, smarta logistiklösningar, effektivitet