Lärdomar från Nicoll Highway - En litteraturstudie om orsaker till kollapsen vid Nicoll Highway och dess konsekvenser - ALTE, Kajsa; HÖGEFJORD KRISTIANSSON, William; QARAOUSH, Khodor; SABRI, Hanan; SMILEVSKA, Natalie; THEODORSSON, Emil (My University, 2022)
Vid byggnation i jordmassor, så som schakt, krävs stor förståelse för hur jorden fungerar och medvetenheten om konsekvenserna är viktig. Jordmassor på 1-2 meters djup motsvarar 2-3 ton vilket kan leda till att stora kroppsliga skador orsakas, inte minst risken för att kvävas. År 2004 kollapsade ett schakt i samband med utbyggnationen av en ny tunnel för järnvägssystemet Mass Rapid Transit (MRT) i Singapore. Kollapsen inträffade vid Nicoll Highway där ett 30 meter djupt schakt rasade in. Detta förde med sig stora konsekvenser, inte minst för de fyra personer som omkom, men också för omgivningen och byggbranschen i stort. Syftet med denna litteraturstudie är att klargöra och få en djupare förståelse i vad som orsakade kollapsen av Nicoll Highway samt för att undvika liknande olycksfall i framtiden. I dimensioneringsfasen av MRT användes en beräkningsmodell i ett program på ett felaktigt sätt, vilket innebar att jordlagrens skjuvhållfasthetsegenskaper överskattades. Förståelsen för bakgrundteorin till modellen var bristande och manualen till programmet var missvisande. Detta ledde till en underskattning av schaktväggarnas/ stödkonstruktionens utböjningar, böjmoment och erforderliga kapacitet. Under projektets gång uppmättes oroande mätvärden av rörelser i marken/konstruktionen, men inga adekvata åtgärder vidtogs. Det var även ett flertal delar av stödkonstruktionen som monterades på ett felaktigt sätt, vilket var ogynnsamt för överförandet av krafter mellan de ingående delarna. Detta resulterade så småningom i att en 80 meter lång sektion av utgrävningen kollapsade, och fyra personer omkom, varav en person aldrig hittades. Konsekvenserna av kollapsen ledde till stora samhällskostnader: 15 000 människor samt 700 företag blev utan ström och den närbelägna Nicoll Highway stängdes ner i sju månader. Flera punkter i efterstudierna pekar på allvarliga brister i säkerhetskulturen under projektets gång samt i kommunikationen mellan olika parter under byggnationen och i organisationen. Detta är något som måste förbättras och hållas i åtanke för att minska sannolikheten för olyckor i byggbranschen i framtiden.
Keywords: Nicoll Highway; Stödmur; Kollaps; Singapore; Djupa schakt