Zeitz MOCAA, detaljmodell - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola // Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 2022)
Byggnaden ligger i Kapstadens historiska arbetshamn, med utsikt över Atlanten. Den stod färdig 1924 (arkitekt n/n) och användes för att förvara stora mängder spannmål från hela landet, men även andra delar av södra Afrika. Spannmålet fraktades till Kapstaden och förvarades I silosarna för att sedan fraktas vidare med båt. Byggnaden fungerade på detta sätt fram till 1995, därefter upphörde verksamheten. Byggnaden är och har alltid varit ett landmärke från både hav och land, 57 meter högt, samt utgör en historisk symbol för industrihamnen och vad spannmålet har betytt för den sydafrikanska ekonomin. Zeitz Museum of Contemporary African Art öppnade den 22 september 2017 och vid öppning blev det världens största museum tillägnat nutida konst från den afrikanska kontinenten och afrikanska konstnärer bosatta världen över. Ombyggnationen både önskades och finansierades I ett partnerskap mellan V&A Waterfront och Jochen Zeitz (Zeitz Foundation) med intentionen att vara en non-profit offentlig kulturell institution. Arkitektstudion som vann uppdraget heter Heatherwick Studio, och är baserad I London. Thomas Heatherwick var den huvudarkitekt som 2012 gav projektförslaget för ombyggnationen, en ombyggnation som kostat 500 000 000 RAND (ca 370 miljoner SEK).
Zeitz MOCAA, detail model