Vietas, monteringsbart skivhus - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1966)
Modellen visar en detalj av Vattenfallsstyrelsens s k skivhus. Ingenjör Tage Olrog utvecklade hustypen på 40-talet efter inspiration från amerikanska idéer. Byggnaderna är uppdelade i lådformiga enheter, 2,35x8,0 m, som färdigställts med kök- och badrumsinredning, installationer etc på trähusfabriken. Största tillåtna billastbredd har bestämt skivbredden. På byggnadsplatsen ställs husskivorna på en grund av plintar och bärlinor. Plintarna står på plattor på mark, och för att hålla kryprummet frostfritt görs en sockelisolering vid huskanten och utrymmet värms något med värmekablar eller varmluft. Som syll används träsyll eller gammal järnvägsräls. Sammanbindningen av skivorna görs med dragstag som illustreras av modellen. Byggnadstyperna har varierat från 3-delade familjebostäder till kontor på upp mot 100 skivhusdelar. Modell 247 B visar en del av en ungkarlsbostad.
Vietas, prefabricated housing