Tunnvalv på tvären, Tournus - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1969)
Modellen visar tvärgående tunnvalv i mittskeppet i pilgrimskyrkan Saint Philibert i Tournus. Kyrkan påbörjades 960 och hade från början trätak. Vid 1100-talets början täcktes det höga mittskeppet med tvärställda tunnvalv, som gjorde det möjligt att släppa in ljus högt uppe vid hjässan. Den religiösa andan vid tiden krävde högre och ljusare rum. Dittills hade längsgående tunnvalv varit det vanligaste sättet att täcka mittskepp med sten. Se även modell 47.
Tunnel arch, Tournus