Ljudabsorberande betong - Dufvenius Esping, Albin (My University, 2023)
Det huvudsakliga fokusområdet i denna rapport har varit att ta fram data för en betong som ej testats för sina akustiska egenskaper. Utvecklingen av denna produkt har varit i samråd med Thomas Betong som antog utmaningen att försöka ta fram en betong med förbättrade akustiska egenskaper. Den nya produkten har i huvudsakligt syfta att effektivisera bullerskyddsskärmar i trafikerade miljöer. Undersökningen som har gjorts är baserad på akustiska samt betongtekniska laboratorietester där testmetoderna följer internationell standard. Genom analys av framtagna data för betongen och akustiska egenskaper samt resultat från tester har en utvärdering gjorts i en akustisk ståndpunkt samt en enklare miljö- och hållbarhetsbedömning. Resultaten i denna undersökning påvisar en tydlig förbättring med avseende på ljudabsorbering i vissa frekvensområden men även en generell förbättring över ett större frekvensområde. För att kunna påvisa att en förbättring har skett presenteras resultaten ihop med ett referensprov som ska efterlikna de idag förekommande bullerskyddsskärmarna gjorda av vanlig betong.