Utveckling av en användarcentrerad prototyp för installation av styrsystem till hissar - Pettersson, Emil; Solibi, Thomas (My University, 2021)
Hissinstallationer går idag till genom att efter hisskorgen är på plats, ställs alla parametrar in på ett PLC i ett maskinrum, för att sedan provköras av den som monterar. Detta ses av många i branschen som ett förbättringsområde då det både slösas energi och tid på att springa mellan hisskorgen och maskinrummet. I denna rapport behandlas detta problem genom att skapa en prototyp över designen av en mobilapplikation vars syfte är att underlätta för hissinstallatörer vid arbeten. Processen som följs för skapandet av prototypen är UX-centrisk där de fem faserna användarundersökning, analys, idégenerering, skapande och evaluering starkt står i fokus. Projektet inleddes med intervjuer och besök hos montörer för att ta reda på de krav som ställdes. Dessa analyserades sedan för att kunna skapa en prototyp av en MVP i Figma. Projektet avslutades med usability tester för att utvärdera prototypen samt en diskussion om slutsats och analys. Resultatet av projektet blev en prototyp med en design för den tänkta applikationen. Projektet utfördes tillsammans med ESSIQ som en del av ett större projekt där de har fått i uppgift att ta fram ett nytt styrsystem med tillhörande webbplattform och app för hissar.
Keywords: Styrsystem; Prototyp; UX; Figma; Usability tester