Slophantering enligt Annex I och Annex II - Eriksson, Anton; AL-Bdoor, Khalid (My University, 2020)
I Sverige transporteras mycket olja- och kemikalieprodukter via sjöfarten. Tankfartyg har mestadels inte samma last vid sina resor vilket ställer krav på tankrengöringar, som måste förberedas inför nästkommande last och resa. Vid rengöringar av tankarna bildas mycket slopvatten som även det måste hanteras och planeras för. I rapporten undersöker och jämför författarna av denna rapport slophantering både ombord på fartyg och i hamnar. Samt vilken svårighet som besättningar ombord på fartyg, rederier och hamnaktör kan uppleva. Följande frågeställningar kommer att bearbetas: Hur efterlevs kraven i Annex I och Annex II avseende slop? Finns det några tidsaspekter som påverkar rengöringen och mottagningen i hamn? Vilka kemikalier hanteras generellt i närområdet? Vad kostar det att köra slop till land? Vad kostar det att hantera slopvatten i hamnar och kan det resultera i något sekundärt värde? Rapporten drar nytta av samt grundar sig i flera olika metoder för att öka kredibiliteten av resultaten som tagits fram. Metodkombinationen ger även trovärdiga källor, då huvudsegmenten inom slophantering får medla sin åsikt. Författarna av rapporten började med att skicka iväg enkätundersökningar till rederier och intervjuer hölls med hamnaktörer och kustbevakningen. Vidare har även fysiska semistrukturerade personintervjuer gjorts med ytterligare en hamnaktör och fartygsbesättningar. Mötena med fartygsbesättningarna inleddes med observationer ombord respektive fartyg. Detta för att åstadkomma ett helhetsintryck av hur verkligheten ser ut för slophantering. Resultaten visar på hur hantering av slopvatten kan variera beroende på vilket segment respondenterna tillhör och vilken roll som innehas (fartygsbesättning, rederier och hamnaktörer) och hur regelverken efterföljs av respektive. Besättningar ombord på fartygen och rederier upplever att det kan vara problematiskt att bli av med slopvatten och att det inte finns något vedertaget standardpris vid mottagning av slop. Hamnaktörer upplever att det är svårt att förhålla sig till standardpriser, då visst slopvatten innehåller starkare kemikalier som är svårare att behandla och därför kan påverka kostnaderna.
Keywords: MARPOL; IMO; slop; ISGOTT; Annex I; Annex II