Klimatpåverkananalys vid renovering av invändigt kök och badrum: En jämförelse mellan nytt- och återbrukat material - Hellman, Erik; Hoang, Anna (My University, 2023)
Bygg- och fastighetsbranschen står idag för cirka en femtedel av Sveriges totala klimatutsläpp (Fossilfrittsverige, 2018). Renovering är därav en viktig åtgärd för att minska industrins utsläpp då det utökar livslängden på befintliga byggnader. I dagsläget finns det ett stort behov av renovering bland framför allt bostäder inom miljonprogrammet. Dessa konstruktioner kännetecknas av flerbostadshus som inte uppnår dagens byggstandard och förväntningar om energieffektivitet. Med den ökande efterfrågan av boenden och renoveringar, behövs nya och klimatsmarta renoveringsalternativ implementeras, för att motverka bygg- och fastighetssektorns klimatavtryck. I denna studie jämförs två olika typer av lägenhetsrenoveringar i klimatpåverkan baserat på hela dess livscykel i en livscykelanalys (LCA), där endast invändigt kök och badrum beaktas. Den ena typen är en successionsrenovering med nytt material enligt Boomer renoveringskoncept, där logistiken av en lägenhetsrenovering har begränsats till en enda transport. Den andra successiosrenoveringstypen är en traditionell renovering med återbrukade material. Studien kommer att inkludera två olika renoveringstypernas byggskede, transport, användningsskede och slutskede. Studiens beräkningar resulterades i att en lägenhetsrenovering med nytt material enligt Boomers renoveringskoncept får ett klimatutsläpp på cirka 5400 kg koldioxidekvivalenter (CO2ekv). En traditionell lägenhetsrenovering med återbrukat material ger upphov till lägre klimatutsläpp på cirka 2300 kg CO2ekv. Analys och diskussion av resultatet presenterar för- och nackdelar med dem två olika renoveringstyperna. För renovering med nytt material enligt Boomers renoveringskoncept står produktionen av nya material för 96% av den totala utsläppen under dess livscykel. En traditionell renovering med återbrukat material har sin största hotspot vid transporten under byggproduktionen vilket står för cirka 99% av den totala utsläppen. En renovering med återbrukat material genererar därav mindre klimatutsläpp, men genom att ha en logistisk lösning likt Boomers renoveringskoncept kan ytterligare transportutsläppen sänkas med cirka 2100 kg CO2ekv.
Keywords: Renovering, Hållbarhet, Livscykelanalys, Återbruk, Cirklulära flöden, Bygg- och fastighetssektorn.