Återanvändning av fordonsbatterier för energilagring i fastigheter En studie av aktörers syn på en resurs som annars går förlorad - Cedås, Emma; Frisk, Moa; Ljungblom, Lukas; Niklasson, Felix; Saleh, Dilan; Westberg, Adam (My University, 2023)
Cirkulära affärsmodeller börjar bli allt viktigare i takt med de klimatförändringar som sker samtidigt som jordens begränsade resurser förbrukas. I denna studie undersöks möjligheten att återanvända förbrukade fordonsbatterier som fortfarande har hög kapacitet i nya applikationer, i detta fall i fastigheter. Dessa fordonsbatterier kan få ett nytt liv som stationära energilager och få nya användningsområden så som effekttillförsel och reducering av elkostnader. Rapporten avser att undersöka vad olika fastighetsägare, systemleverantörer och övriga experter har för syn på att implementera batterilagringssystem i fastigheter. Dessutom avser rapporten undersöka ekonomiska och miljömässiga incitament till att investera i batterilager. Studien genomfördes genom semistrukturerade intervjuer med tio aktörer inom området och tar avstamp i en undersökning med studiebesök hos bostadsrättföreningen Viva i Göteborg som har implementerat ett batterilager genom att återanvända elbussbatterier. Några av fördelarna med batterilagring som de olika aktörerna tar upp är möjligheten att lagra egenproducerad el, kapa effekttoppar för att minska sina elkostnader, öka sin maximala effekt i sitt lokala nät samt handla på flexibilitetsmarknader. Några utmaningar och lärdomar som fås från aktörerna är att det är viktigt att inblandade parter har välfungerande samarbeten samt att viktig information kring styrsystem delas mellan parterna. Dessutom behövs tydligare direktiv för att säkerställa säkerheten kring de återanvända batterierna. Om dessa utmaningar löses finns det möjlighet till goda framtidsutsikter för batterilagring i fastigheter med hjälp av återanvända batterier.
Keywords: batterilagringssystem; fastigheter; återanvända batterier; cirkulära affärsmodeller