Transparens på den gröna obligationsmarknaden En undersökning av fastighetsföretag på nationell nivå med utblick mot Europa - THURÉN, JULIA; WICTORIN, LOTTA (My University, 2020)
I dagsläget är det en stor skillnad globalt i olika länders åtagande kopplat till Parisavtalet, där Sverige är ett av de länder som anses ligga i framkant vad det gäller hållbarhetsinitiativ. Marknaden för fastighetsfinansiering växer och framförallt marknaden för gröna obligationer. Kandidatarbetet undersöker finansieringsalternativet gröna obligationer, vilket är en obligation med utgångspunkt i hållbara projekt och med återrapporteringskrav gentemot investeraren. Gröna obligationer regleras i dagsläget av den fria marknaden, då det råder en avsaknad av lagstadgade regleringar. Marknadens självreglering har gynnat genomslagskraften och lockat många fastighetsföretag att emittera gröna obligationer, som ett förhållandevis enkelt sätt att anskaffa kapital. Emittering av gröna obligationer stärker dessutom företags positionering på marknaden, då de visar att de tar aktuella hållbarhetsfrågor på allvar. Rådande självreglering medför viss problematik kopplat till en oetablerad standard av gröna obligationer, vilket ställer höga krav på transparens från emittenten. Branschen står inför förändring och i kandidatarbetet har vi undersökt hur utvecklingen av gröna obligationer kan komma att ta uttryck framöver, med fokus på transparens. Med utgångspunkt i emittenters perspektiv, men med investerare i beaktning, är syftet att undersöka den gröna obligationsmarknaden för att ge en objektiv redogörelse av gröna obligationer som ekonomisk resurs. För kandidatarbetet har representanter från fyra ledande företag i fastighetsbranschen intervjuats, samt representanter från en bank med koppling till marknaden. Samtliga fastighetsföretag är väl insatta i obligationsmarknadens utveckling och verkande som emittenter av gröna obligationer.
Keywords: gröna obligationer; affärsutveckling; fastighetsbranschen; transparens; likvida medel