Tolkningsbarhet av videoflöde från drönare i sjöräddningssyfte: I samband med Svenska Sjöräddningssällskapets (SSRS) projekt “Eyes on Scene 2” (EOS2) - Thompson, Saskia; Wallerman, Eskil (My University, 2025)
Sjöräddning är en tidskritisk verksamhet där snabb och tillförlitlig information är avgörande för en lyckad insats. För att förbättra beslutsfattandet i akuta situationer utvecklar Svenska Sjöräddningssällskapet (SSRS) en fastvingedrönare avsedd att ge en tidig visuell överblick över olycksplatser. Denna studie syftar till att undersöka hur sjöräddare uppfattar drönarens videoflöde och om det är tillräckligt tolkningsbart för att fungera som beslutsunderlag vid sjöräddningsinsatser. Studien utvärderar även om resultaten från en tidigare studie (Granholm & Grote, 2022), där en annan drönarmodell användes, fortfarande är applicerbara trots tekniska skillnader. Undersökningen genomfördes genom en enkät där 24 sjöräddare från SSRS fick analysera och bedöma videoklipp inspelade med SSRS drönare. Datainsamlingen kombinerade kvalitativa och kvantitativa metoder för att säkerställa en bred förståelse av deltagarnas uppfattningar. Resultaten visar att drönarens videoflöde överlag anses vara tillräckligt tolkningsbart för att stödja beslutsfattandet i sjöräddningsinsatser. Majoriteten av deltagarna kunde identifiera nödställda och analysera omgivningen på ett sätt som var operativt relevant. Vidare indikerar studien att resultaten från Granholm & Grote (2022) fortfarande är tillämpbara, då trenderna i denna studie överensstämmer med deras tidigare forskning. Studien avgränsas till att enbart analysera videoflödet från drönaren i simulerade sjöräddningsscenarier, där en docka användes för att efterlikna en nödställd. Tekniska aspekter såsom drönarens navigationsförmåga, flygtid eller andra funktioner utvärderades inte. Vidare fokuserar studien på sjöräddarnas subjektiva uppfattningar av videoflödet utan att genomföra en teknisk bildanalys. Därför ger resultaten en bild av den mänskliga tolkningen av videomaterialet snarare än en objektiv kvalitetsbedömning.
Keywords: Drönare; Realtidsvideo; SAR; Situationsmedvetenhet; Sjöräddning; SSRS; Svensk Sjöräddningssällskapet; Tolkningsbarhet; UAV; Videoflöde; Drones; Interpretability; Live Video Feed; Search and Rescue; Situational Awareness; Swedish Sea Rescue Society; Unmanned Aerial Vehicle