Examensarbeten för kandidatexamen // Bachelor Theses
Länka till denna samling:
Browse
Browsar Examensarbeten för kandidatexamen // Bachelor Theses efter Författare "Benson, Julia"
Visar 1 - 2 av 2
Sökresultat per sida
Sortera efter
- PostInsekter för humankonsumtion - näringsvärdet i insekter tillgängliga på den europeiska marknaden(2019) Johansson, Amanda; Benson, Julia; Vuong, Eddie; Havemeister, Fritjof; Karlsson, Jakob; Nordberg, Johannes; Chalmers tekniska högskola / Institutionen för biologi och bioteknik; Niklasson, Claes; Landberg, RikardEn ökande population, nya konsumtionsvanor, och ett förändrande klimat skapar framtida utmaningar för livsmedelsproduktionen. Efterfrågan för proteinrik föda ökar snabbt och skapar både klimatmässiga och ekonomiska problem. Insekter har föreslagits som alternativ proteinkälla till kött, en lösning som skulle kunna leda till bland annat minskade utsläpp av växthusgaser. Det är viktigt att ha kunskap om näringsinnehållet i insekter om de ska användas till humankonsumtion. I dagsläget saknas vetskap om insekters sammansättning av exempelvis; makronäringsämnen, vitaminer och mineraler. Syftet för studien var att öka kunskapen om näringsinnehållet i ett flertal ätbara insekter som är tillgängliga på den europeiska marknaden. De näringsämnen som undersöktes var fytinsyra, vitamin E (α- och γ-tokoferol), aminosyror, järn, zink, koppar och mangan. De analyserades med metoder såsom High-Performance Liquid Chromatography (HPLC), Liquid Chromatography Mass Spectrometry (LCMS) och Atomic Absorption Spectroscopy (AAS). De undersökta insekterna var termit, buffelmask, gräshoppa, vattenskorpion, flygande termit och gul mjölmask, bestående av totalt elva olika prover. Mängden fytinsyra var under detektionsnivå för samtliga prov (0,1 ppm). Mängden α- och γ -tokoferol varierade mellan de olika arterna. Den högsta koncentrationen av α-tokoferol hittades i gräshoppa (0,556 mg/100g) medan halten var under detektionsnivån för vattenskorpion. Totalt kvantifierades 18 aminosyror för varje prov, och aminosyrainnehållet varierade mellan arterna. Kopparkoncentrationen varierade mellan 0,5 – 2,7 mg/100g och järnkoncentrationen mellan 1,9 – 19,6 mg/100g. Provernas zinkkoncentration hade en mindre variation (3,5 – 4,6 mg/100g) med undantag för gräshoppa som avvek från övriga prover (7,6 mg/100g). För mangan var koncentrationerna i framförallt termiter mycket högre än förväntat (78 – 268 mg/100g). Med undantag för termiter kan de insekter som undersökts i studien, baserat på dess näringsinnehåll, anses lovande som föda eller komplement till kosten. Eftersom näringsvärdet varierade kraftigt mellan arterna kan ingen slutsats dras om näringsinnehållet i andra insekter.
- PostInsekter för humankonsumtion NÄRINGSVÄRDET I INSEKTER TILLGÄNGLIGA PÅ DEN EUROPEISKA MARKNADEN(2019) Benson, Julia; Johansson, Amanda; Vuong, Eddie; Havemeister, Fritjof; Nordberg, Johannes; Karlsson, Jakob; Chalmers tekniska högskola / Institutionen för biologi och bioteknik; Chalmers University of Technology / Department of Biology and Biological EngineeringInsects for human consumption The nutritional quality of novel food entering European markets The rising global demand for meat puts a significant tension on the ecosystem and more sustainable alternative protein sources, which can substitute meat, are warranted. Insects have been suggested to serve as an alternative source to meat that could lead to diminished greenhouse gas emission produced by livestock. Before utilizing insects for food purpose, it is important to know their nutrient content. However, information about the composition of nutrients including macronutrients, vitamins and minerals are lacking for many insects. In the present study, the aim was to increase the knowledge regarding nutritional components in a selection of diverse edible insects. The analyzed components were phytic acid, vitamin E (α- and γ-tocopherol), amino acids, iron, zinc, copper and manganese. These nutrients were analyzed by different techniques including: High-Performance Liquid Chromatography (HPLC), Liquid Chromatography Mass Spectrometry (LCMS) and Atomic Absorption Spectroscopy (AAS). The insects analyzed were termite, buffalo worm, grasshopper, giant water bug, flying termite and yellow mealworm, in a total of eleven different samples. In all samples, the content of phytic acid was below the detection limit of the method (0.1 ppm). The content of α- and γ-tocopherol varied between the different insect species, with the highest content of α-tocopherol (0.556 mg/100g) found in grasshoppers whereas none were found in giant water bugs. In total 18 amino acids were quantified in all the samples and the content of amino acids varied within and between insects. Variations in copper concentration were found in the samples (0.5 - 2.7 mg/100g) as well as in iron concentration (1.9 - 19.6 mg/100g). The samples showed less variation in zinc concentration (3.5 - 4.6 mg/100g) apart from grasshoppers which had significantly higher content (7.6 mg/100 g). For manganese, the concentration found in different species of termites was significantly higher than expected (78 - 268 mg/100g). With exception of termites, based on the identified nutritional components suggest that the insects presented in this study can indeed be recommended as food or be served as a complement to a daily diet. Since the nutritional values varied significantly between several species the obtained data cannot support a general conclusion about nutritional contents in other insect species.