Kontorshotell Jonsereds fabriker - Fastighetsutveckling av gammal verkstadslokal

Typ
Examensarbete på grundnivå
Program
Publicerad
2012
Författare
Grimberg, Simon
Hise Kaldma, Jakob
Modellbyggare
Tidskriftstitel
ISSN
Volymtitel
Utgivare
Sammanfattning
This report presents suggestions and recommendations on how to convert an old industrial building, built in 1958, to an office hotel. One of the main criteria was that the floor plan should be flexible. The building is situated at Jonsereds Fabriker and the study was conducted for Hantverkslokaler i Göteborg AB, the estate owner. The survey is initiated with study visits at various office hotels, together with studies of literature regarding office planning. One conclusion from the study visits is that meeting-places, where the different companies can meet and exchange ideas and services, are important. Another one, and probably the most important parameter when planning offices is that they should have windows. Furthermore, Partille municipality and Hantverkslokaler’s visions, for Jonsereds Fabriker, are formulated. They both have in common that they want to change the area from an industrial area and focus on companies in the service sector. Thereafter, a status report of the premises is conducted. The entrances, floor plan, framework, roof, windows and facades are examined. It is noted that the premises biggest drawback is that there are only windows along the north-western side and the entrance is vague, cramped and dark. The sketch process results in proposals and recommendations on how to adapt the premises. The key recommendations are to make a new, larger and more accessible entrance that connects to several premises, not only with the premises covered in this report. The new entrance is made in an architecture that stands out, to indicate that there is something happening on the inside. Furthermore, more daylight is needed. To resolve this issue it is recommended that the windows in the north-western side are exchanged for larger ones, that there are new windows put in in the south-eastern side and a replacement and expansion of today’s smoke ventilators to roof lanterns. In order to achieve a flexible floor plan, two volumes are placed along the two long sides of the room. These volumes contain the offices and are divided with flexible, easy to move, inner walls. This allows the office spaces size to be adapted for the tenants requirements. Because the offices are located along the outer wall they all have windows. A third volume is placed along the middle of the room. Within this, functions that do not need daylight can be located. Functions such as storage, copying and meeting rooms. On top of this volume it is proposed to build a loft, to maximize the floor usage. Finally, it is being discussed, among other things, what could have been done differently. The main aspect of the report is focused on making the most out of the premises potential and less consideration has been given to economic aspects, which can be considered a weakness.
Beskrivning
Ämne/nyckelord
Samhällsbyggnadsteknik, Hållbar utveckling, Building Futures, Civil Engineering, Sustainable Development, Building Futures
Citation
Arkitekt (konstruktör)
Geografisk plats
Byggnad (typ)
Byggår
Modelltyp
Skala
Teknik / material